Израел и Хамас“ се споразумяха да удължат примирието си с още

...
Израел и Хамас“ се споразумяха да удължат примирието си с още
Коментари Харесай

Израел и „Хамас“ се споразумяха да удължат примирието с още два дни

Израел и „ Хамас “  се споразумяха да удължат примирието си с още два дни в понеделник, което усили вероятността за по-нататъшна замяна на държани от бойците заложници за палестинци, хвърлени в пандиза от Израел, и за по-дълго прекъсване на най-смъртоносната и най-разрушителната война , която те водят, предава „ Асошиейтед прес “.

11 израелски дами и деца, освободени от „ Хамас “, влязоха в Израел в понеделник вечерта след повече от 7 седмици в плен в Газа при четвъртата замяна в границите на първичното 4-дневно помирение , което стартира в петък и трябваше да изтече през днешния ден. 33 палестински пандизчии, освободени от Израел, дойдоха рано във вторник в Източен Йерусалим и град Рамала на Западния бряг . Затворниците бяха посрещнати с бурни възгласи, до момента в който рейсът им преминаваше по улиците на Рамала.

Сделката за 2 спомагателни дни преустановяване на огъня , оповестена от Катар, породи очаквания за по-нататъшни удължавания , които също по този начин ще разрешат на Газа да получи повече помощи. Условията в Газа остават тежки за 2,3 милиона палестинци, наранени от седмици на израелски бомбардировки и сухопътна атака, които са прогонили три четвърти от популацията от домовете им.

Израел обаче е безапелационен, че остава решен да смаже военния капацитет на „ Хамас “ и да постави завършек на 16-годишното му ръководство над Газа след нападението му на 7 октомври в Южен Израел. Това евентуално ще значи разширение на сухопътната атака от опустошената северна част на Газа на юг.

С освобождението в понеделник броят на освободените по силата на примирието израелци доближи 51, дружно с 19-те заложници от други националности. Досега от израелски затвори са освободени 150 палестинци.

След седмици на национална контузия от към 240-те души, отвлечени от „ Хамас “ и други бойци, сцените на дами и деца, които се събират със фамилиите си , сплотиха израелците, които приканиха да бъдат върнати тези, които остават в плен . Двама родственици на Абигейл Едан, 4-годишно момиченце и двойно израелско-американско поданство, което беше освободено в неделя, споделиха:

„ Можем да върнем всички заложници вкъщи. Трябва да продължим да настояваме . “

Възможно е „ Хамас “ и други бойци към момента да държат до 175 заложници , което е задоволително за евентуално удължение на прекратяването на огъня с две седмици и половина. Но измежду тях има и няколко бойци и „ Хамас “ евентуално ще сложи доста по-големи претенции за освобождението им .

Четвъртият транш на освобождение

Сред новоосвободените заложници са 3 дами и 9 деца, измежду които и 3-годишни близначки и майка им, от кибуца Нир Оз – община покрай Газа, която беше тежко наранена при нападението на „ Хамас “ от 7 октомври . От кибуца оповестиха, че 49 от жителите му остават в плен , в това число бащата на близначките. Израелските военни обявиха късно в понеделник, че заложниците минават първични медицински прегледи в Израел, преди да се съберат със фамилиите си.

Повечето от освободените до момента заложници наподобяват добре физически. Но 84-годишната Елма Авраам, освободена в неделя, е била превозена със аероплан до израелския медицински център „ Сорока “ в животозастрашаващо положение заради несъответстващи грижи, оповестиха от болничното заведение. Дъщерята на Авраам, Тали Амано, показа, че майка ѝ е била „ на часове от гибелта , когато е била докарана в болничното заведение. Понастоящем Авраам е на успокоителни и диша посредством уред, само че Амано е разказала на майка си за новото ѝ правнуче, което се е родило, до момента в който е била в плен.

Авраам е страдала от няколко хронични болести, които са претендирали постоянно приемане на лекарства, само че е била постоянна преди да бъде отвлечена, добави Амано в понеделник.

Досега по време на примирието са освободени 19 души от други националности , най-вече жители на Тайланд . Много тайландци работят в Израел, най-вече като селскостопански служащи.

Франция заяви, че трима от освободените в понеделник заложници са френско-израелски жители с двойно поданство – двама 12-годишни и един 16-годишен. Френското държавно управление „ работи неуморно “ за освобождението на други петима френски жители, държани като заложници, се споделя в изказване на френското външно министерство.

Освободените до момента палестински пандизчии са най-вече младежи , упрекнати в мятане на камъни и запалителни бомби по време на конфликти с израелските сили или в по-малко съществени закононарушения. Но някои от тях са наказани за хипотетични опити за осъществяване на набези с нож , бомбени атентати и престрелки . Много палестинци гледат на арестуваните от Израел пандизчии, в това число на тези, които са забъркани в набези, като на герои, които се съпротивляват на окупацията.

Освободените заложници в множеството случаи остават настрана от публичното внимание, само че започнаха да се появяват детайлности за тяхното пленничество .

Мерав Равив, който е родственик на трима заложници, освободени в петък, съобщи, че те са били хранени нередовно и са отслабнали. Един от тях оповестява, че се е хранил главно с самун и ориз и е спал на неподготвено легло от съединени един до различен столове. Понякога заложниците трябвало да чакат с часове, с цел да употребяват тоалетна, прибавя към описа си още тя.

Във Вашингтон представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби приветства удължаването на примирието. Пред кореспонденти той разяснява:

„ Разбира се, надяваме се паузата да бъде удължена, а това ще зависи от това дали „ Хамас “ ще продължи да освобождава заложници . “

Газа си отдъхва

По данни на Министерството на здравеопазването в ръководената от „ Хамас “ Ивица Газа, която не прави разлика сред цивилни и бойци, от началото на войната са починали повече от 13 300 палестинци, като към две трети от тях са дами и малолетни. От израелска страна са убити над 1200 души, най-вече цивилни, убити при първичната офанзива. Най-малко 77 бойци са били убити при наземната атака на Израел .

Спокойствието от примирието разреши да се видят разрушенията , породени от седмици израелски бомбардировки , които изравниха със земята цели квартали.

Кадри демонстрираха комплекс от няколко десетки многоетажни жилищни здания, които бяха превърнати в пейзаж от отломки в северния град Бейт Ханун. Почти всяка постройка беше разрушена или съществено развалена, а някои от тях бяха превърнати в бетонни рамки, полусрутени. В намиращото се наоколо учебно заведение на Организация на обединените нации постройките бяха непокътнати, само че отчасти опожарени и осеяни с дупки.

Израелското нахлуване към този момент е прогонило три четвърти от популацията на Газа от домовете им и в този момент множеството от 2,3 млн. души са изтласкани в южната част на страната. Повече от 1 милион живеят в приюти на Организация на обединените нации . Израелските военни са забранили на стотици хиляди палестинци, които са избягали на юг, да се върнат на север. изгониха три четвърти от популацията от домовете им.

Израел съобщи, че ще удължи прекратяването на огъня с един ден за всеки 10 в допълнение освободени заложници . След изказването на Катар – основен медиатор в спора, дружно със Съединени американски щати и Египет – „ Хамас “ удостовери, че се е съгласил на двудневно удължение „ при същите условия “.

Дъждът и вятърът усилиха компликациите на разселените палестинци , приютени в комплекса на болница „ Ал-Акса “ в централната част на Газа . Палестинци в палта пекат плоски хлябове на спонтанен огън измежду палатките, ситуирани на калния терен.

Алаа Мансур показа, че изискванията са просто ужасяващи.

„ Всичките ми облекла са мокри и не мога да ги сменя , оплака се Мансур, който е неработоспособен. Мъжът споделя:

„ От два дни не съм пил вода и нямам баня, която да употребявам . “

Организация на обединените нации твърди, че примирието е разрешило да се усилят доставките на храна, вода и медикаменти до най-големия размер от началото на войната. Но 160-200 камиона дневно към момента са по-малко от половината от това, което Газа внасяше преди боевете , макар че филантропичните потребности са нарастнали .

Дълги опашки се образуваха пред пунктовете за систематизиране на гориво за готвене, позволено за първи път. Доставено е гориво за генератори за основни снабдители на услуги, в това число лечебни заведения и уреди за водоснабдяване и канализация, само че пекарните не са съумели да възобновят работата си, заяви Организация на обединените нации.

Ияд Гафари, продавач в градския бежански лагер Нусейрат в централната част на Газа, съобщи, че доста фамилии към момента не могат да извадят мъртвите отдолу под руините, останали от израелските въздушни удари , и че локалните управляващи не са готови да се оправят с равнището на разрушенията.

Мнозина споделят, че помощта не е задоволителна. Амани Таха, вдовица и майка на три деца, избягала от северната част на Газа, съобщи, че от началото на прекратяването на огъня е съумяла да получи единствено една консервирана храна от разпределителен център на Организация на обединените нации. Жената споделя, че тълпите са препълнили локалните пазари и бензиностанции, защото хората се пробват да се снабдят с съществени артикули. Тя добави:

„ Хората са обезверени и отиват да купуват, когато могат . Те са извънредно обезпокоени, че войната ще се върне.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР